U bevindt zich hier: Startpagina » Lagos » Steden in de omgeving » Monchique

Monchique

Monchique

klik op foto voor vergroting

Midden in het bos, 23km ten noorden van Portimão ligt het stadje Monchique. Het marktplaatsje is vooral bekende vanwege zijn ligging op 458m hoogte en het bijgevolg spectaculaire uitzicht. Men maakt hier houten voorwerpen, met name klapstoelen die naar verluidt hun oorsprong vinden in de Romeinse tijd. De 16de-eeuwse Igreja Martiz aan de Rua da Igreja, achter de grote markt, heeft een indrukwekkende ingang in Manuelstijl met gedraaide zuilen die uitmonden in opmerkelijke pinakels. Boven de stad ligt de klooster ruïne Nossa Senhora de Destero, waarvan alleen de muur nog overeind staat. Vanaf het uitzichtterras van het franciscanenklooster (1632) heeft men een ruim uitzicht op de weelderige vegetatie in de omgeving.

Serra de Monchique

Serra de Monchique

klik voor vergroting op foto

Deze vulkanische bergketen beschermt het milde klimaat van de Algarve tegen noordelijke invloeden. De hoogste berg is de Fóia: 902m. Deze berg is echter minder bebost dan de Picota die met 773m de op een na hoogste berg is. Tijdens de fraaie 4km lange wandeling van Monchique passeert u kastanjebomen en velden met wilde bloemen. De inspanning wordt beloond met een spectaculaire panorama tot aan de Ponta de Sagres en een ademend uitzicht over de andere bergen. In de Serra de Monchique groeien tropische en subtropische planten, bananen, palmen, aardbeibomen en bosanemonen. Zowel te voet als per auto kunt u genieten van de veelsoortige fauna. De laatste jaren worden steeds vaker snelgroeiende eucalyptussen geplant. Deze brandbare boomsoort vormt een van de oorzaken van de ernstige branden die de Serra teisteren. De 86km lange route (N267) van Nave naar Aljezur loopt door een prachtig deel van de Serra. Het landschap is een mengelmoes van bos en heide, die dankzij de overvloedige watervoorraad vruchtbaar blijft. De kurkeiken in dit gebied bieden onderdak aan de boomklever en de bonte specht.

Kuuroord Caldas de Monchique

bronnen

klik op foto voor vergroting

Reeds de Romeinen werden aangetrokken door de geneeskrachtige bronnen bij Caldas de Monchique (6km naar het zuiden). ’s Zomers komen er mensen met huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen en reuma. In de bars kunt u zowel van het bronwater genieten als van het vuurwater medronbeira.