U bevindt zich hier: Startpagina » Portugal » Feestdagen

Feestdagen

Officiële feestdagen

carnaval

let op winkels en openbare gelegenheden zijn in deze dagen niet of beperkt open

Nieuwjaarsdag (1 jan)
Carnaval (februari)
Goede Vrijdag (maart of april)
Dag van 25 april (herdenking revolutie van 1974)
Dag van de Arbeid (1 mei)
Sacramentsdag (6 juni)
Camões-dag (10 juni)
Maria-Hemelvaart (15 augustus)
Dag van de Republiek (5 oktober)
Allerheiligen (1 nov.)
Dia da Restauração (1 dec)
Onbevlekte Ontvangenis (8 dec)
Eerste kerstdag (25 december)

Plaatselijke feestdagen

Voorjaar

Van de Algarve tot Trás-os-montes worden de velden met bloemen overdekt zodra het wermer wordt. In het voorjaar is het land op zijn mooist, hoewel er tot eind mei kans op regen bestaat. In de paasperiode worden door het hele land religieuze feesten en processies gehouden.Maart
Open Golfkampioenschappen (half maart): plaats wisselt jaarlijks

Festival Intercéltico do Porto (eind maart/begin april), Porto. Portugese en Spaanse muziek


April
Goede week (week voor Pasen), Braga. Plechtige festiviteiten in de religieuze hoofdstad van Portugal. fakeloptochten worden geleid door kerkelijke autoriteiten. Op Eerste paasdag begint tvens het seizoen van de stierengevechten

Mãe Soberana (tweede zo na Pasen), Loulé, Algarve. Pelgrimage naar Nossa Senhora de Pieda

FIAPE (half april), Estremoz. Internationale nijverheids- en landbouwbeurs.

Bloemenfeest (april/mei), Funchal, Madeira. De stad is met bloemen versierd. Het feest eindigt met een parade.


Mei
Festas das Cruzes (begin mei), Barcelos. Het Feest van het Kruis gedenkt het verschijnen van een krijsvorm in de aarde in 1504.

Pelgrimstocht naar Fátima (12-13 mei). Een grote menigte trekt jaarlijks naar de plaats waar Maria zich in 1917 aan 3 kinderen openbaarde

Queima das Fitas (half mei), Coimbra. Het einde van het academische jaar wordt levendig gevierd

Festa do Senhor Santo Christo dos Milgres (vijfde zo na Pasen) Ponta Delgasa, São Miguel. Het grootste religieuze feest op de Azoren

Festa do Espírito Santo (Pinksteren), Braga. Boetelingen beklimmen op hun knieën de opzienbarende trap.

Muziekfestival Algarve (mei, juni). Concerten en voorstellingen in de Algarve.

Zomer

De meeste bezoekers komen in de zomer naar Portugal. De Portugezen hebben dan zelf ook vakantie en brengen die vaak aan de kust door. De zomer is een goede tijd om het wat koelere Minho te bezoeken, wanneer het gehele noorden in de ban is van heiligedagen en feesten.

Juni
Festa se São Gonçola (eerste weekend), Amarante. Ongetrouwde jongens en meisjes wisselen fallusvormige cakes uit als teken van liefde.

Feira Nacional da Agricultura (begin juni), Santarém. Combinatie van landbouwmarkten, stirengevechten en volksdansen.

Santo António (12-13 juni), Lissabon. Feest in Alfama met zang en dans, eten en drinken. Bewoners hangen lantarens op en zetten stoelen buiten voor de duizenden bezoekers.

Festa da Coco (do na drievuldigheidsdag), Monção. Deel van de viering van Sacramentsdag met komische taferelen van het gevecht van Sint-Joris met de draak.

São João (23-34 juni), Porto. Midzomerfeest waarbij men een wens kan doen terwijl men ver vuurtjes springt, en de bootrace barcos rabelos

São Pedro (29 juni) Lissabon. Nog meer straatfeesten met eten, drinken en dansen.

Festival de Música de Sintra (15 -16 juni), Sintra. Klassieke muziek en ballet

Juli
Festa do Colete Encarnado (1e weekend), Vila Franco de Xira. Genoemd naar het traditionele kostuum van de ruiters uit de Ribatejo Tijdens het festival van het Rode Vest rennen de stieren door de straten.

Festa dor Tabuleiros (half juli om de 2-3 jaar)Tomar. De belangrijkste gebeurtenis is een parade van 400 jonge vrouwen die meer dan 30 versierde broden op hun hoofd dragen. Er is ook muziek, vuurwerk en een stierengevecht.

Festa da Ria (hele maand)Aveiro. Volksdansen, bootraces en een prijs voor de mooiste boot


Augustus
Festas Gualterianas (1e weekend) Guimarães. Driedaags festival dat dateert uit 1452. Fakkeloptocht, dans en middeleeuwse parade.

Festa de Nossa Senhora de Boa Viagem (1e weekend) Peniche. Een menigte met aangestoken kaarsen begroet het beeld van Maria, dat per boot aankomt. Vuurwerk en dans gaan de hele nacht door.

Festival Internacional da Cerveja (begin aug.)Castelo de Silves. Bierfeest met volksdans

Madeira Wine Rally (begin aug) Funchal, Madeira. Autogekken verzamelen zich voor deze rally, een van de etappes van de Europese kampioenschappen.

Semana do Mar (1 week in aug) Horta, Faial, Azoren. Eten, muziek, ambachten, watersport en wedstrijden tijdens dit zeefestival.

Festival do Marisco (half aug.) Olhão. Een zeebanketfestival in de grootste haven van de Algarve

Romaria de Nossa Senhora da Agonia (weekend dichtst bij 20aug) Viana do Castelo. Religieuze processie, gevolgd door een parade van versierde vaartuigen, vuurwerk, muziek en dans. Op zaterdag vindt er stierengevecht en een ceremoniële zegening van de vissersvloot plaats.

Najaar

De herfst is om veel reden het beste seizoen voor een bezoek. Vanaf half september daalt de temperatuur sterk en in de herfst is het vaak droger dan in de lente. Het is een mild, vruchtbaar seizoen met bruine, gouden en rode tinten. September is ook het begin van de vindima (de wijnoogst). De druiven worden, vooral in de portstreek rond de Douro, in feeststemming geoogst en geperst.

September
Romaria de Nossa Senhora dos Remédios (8 sept.)Lamego. De jaarlijkse pelgrimstocht naar dit beroemde barokke heiligdom is het hoogtepunt van de drie dagen durende festiviteiten, waartoe ook een fakkeloptocht en live muziek behoren.

Romaria de Nossa Senhora da Nazaré (8sept en het opvolgende weekeinde). Nazaré. Processies, volksdansen en stierengevechten.

Feiras Novas (half sept) Ponte de Lima. Een grote markt met kermis, vuurwerk, carnavalskostuums en een fanfarewedstrijd.

Grand Prix van Portugal (datum varieert) Estoril. Grote massa’s komen naar de Formule-1-wedstrijden op de beroemde Autodromo.

Nationaal Folklorefestival (half sept) Algarve. Kleurrijke muziek en dans uit heel Portugal in verschillende dorpen in de Algarve

Wijfeest (hele maand) Funchal en Estreito de Câmara de Lobos, Madeira. Het wijnfeest in Funchal is levendig en populair. Dat van Estreito de Câmara de Lobos, de wijnhoofdstad van het eiland, is echter authentieker.

Festa de São Mateus (laatste week) Elvas. Feest van Matheüs met religieuze en aan de oogst gerelateerde rituelen.


Oktober
Feira de Outubro (eerste week) Vila Franca de Xira. Stieren worden door de straten van de stad gedreven.

Bedevaart naar Fátima (12 – 13 okt.) Laatste pelgrimstocht van het jaar, op de datum van de laatste verschijning van Maria

Festival de Gastronomia (laatste twee weken) Santarém. Proef het beste uit de regionale keuken tijdens dit gastronomische feest.

Internationale autorally (okt – nov) Algarve


November
Allerheiligen (1 nov). Op de graven worden kaarsen gebrand voor de doden

Feira Nacional do Cavalo (eerste twee weken) Golegã. Paardenliefhebbers komen naar de wedstrijden en demonstraties.

Sint-Maarten (11 nov) wordt gevierd met een grote parade en rennende stieren in de straten.

Encontros de Fotografie (half nov) Coimbra. Werk van nieuwe fotografen.

Feira de Artesanato do Porto (dec) Porto. Kunstnijverheidsmarkt met specialiteiten per regio.

Winter

Liefhebbers van een mild, zonnig klimaat vliegen in de winter naar de Algarve. Ook voor veel golfers zijn de koele maanden van het jaar de aantrekkelijkste. In januari en februari is in heel Zuid-Portugal de spectaculaire bloei van de amandelbomen te zien. Sommige bezoekers gaan nog verder zuidwaarts en bezoeken het subtropische Madeira, waar de winterm net de feestdagen het hoogseizoen vormt.


December
Dia da Restauração, (1 dec)herdenking onafhankelijkheid van Spanje 1640 Kestmis (25dec) In alle kerken en winkels zijn kribben te zien. Op kerstavond wordt bacalhau (gedroogde kabeljauw) gegeten. Men krijgt cadeautjes en gaat naar de nachtmis. Op Madeira wordt bolo de mel (honingtaart) gegeten en kinderen planten tarwe en maïs in potten rond de kribbe als symbolisering van vernieuwing en overvloed.


Januari
Nieuwjaarsdag (1 jan) Wordt in heel Portugal gevierd met spectaculair vuurwerk

Festa dos Rapazes (25 dec – 6 jan) De traditionele kroonvormige koningstaart, bolo rei, wordt met een geluksboon binnenin gebakken. Wie de boon krijgt moet de volgende taart kopen. Bolo rei wordt ook met Kerstmis gemaakt.

Festa de São Gonçalinho (tweede week) Aveiro. Tijdens dit feest worden vanaf een kapel broden in de menigte gegooid als dank voor de veilige terugkeer van de vissers of het vinden van een echtgenoot.


Februari
Fantasporto (1-15 feb) Porto. Belangrijk internationaal filmfestival, waarop veel nieuwe films worden getoond

Carnaval (datum afhanklijk van Pasen) Wordt overal in Portugal uitbundig gevierd met kostuums en praalwagens. Spectaculaire parades zijn er in Ovar, Sesimbra, Torres Vedras, Funchal en Loulé. In Loulé vallen de feestelijkheden samen met de jaarlijkse amandelplukkersmarkt.