U bevindt zich hier: Startpagina » Portugal

Portugal

Portugal is, wat de autochtone bevolking betreft, in taalkundig, etnisch en religieus opzicht een erg homogeen land. In het hele land wordt Portugees gesproken, met uitzondering van dorpen rond Miranda do Douro waar een Asturisch dialect wordt gesproken, het Mirandees. De Portugezen zijn een vissersvolk dat een hechte band heeft met golven, storm en oceaanstromingen, door de ligging van Portugal aan de Atlantische Oceaan. Ook het klimaat wordt sterk beïnvloed door de zee: het milde klimaat is te danken aan de zeewind en de warmte van het vlakke zuiden, een typische zuidelijk weertype wat uitermate aangenaam is.

Portugal is altijd vrij geïsoleerd geweest van de rest van Europa: het Castiliaanse Massief en de Pyreneeën vormden in het verleden onoverkomelijke barrières. Door haar geografische ligging aan de Oceaan, in het Zuidwesten van Europa, is het Portugese landschap bijzonder afwisselend, van het bergachtige noorden en midden van het land tot het vlakke kustlandschap in het uiterste zuiden. De gehele kust is rijk aan uitgestrekte stranden, kleine, door rotsen omringde, inhammen, of grenzeloze sneeuwwitte zandstroken die nog witter lijken door het kristalheldere oceaanwater. De naam Portugal stamt zeer waarschijnlijk van de naam van een stad die aan de Douro-rivier lag, een drop met straten en huizen die bewoond waren door generaties vissers en handelslieden.

Het grootste deel van de Portugezen is aanhanger van het Rooms-katholieke geloof. In de muziek is de Fado erg belangrijk. Madredeus is een voorbeeld van bekende, recente Portugese folkmuziek.Een festa is een feest dat meerdere dagen duurt en een religieuze achtergrond heeft. Stiergevechten in Portugal verschillen sterk van de Spaanse omdat hier het dier niet wordt gedood. Van pasen tot 1 november vinden er stiergevechten plaats meestal op donderdag en zondagmiddag.

Lees meer informatie over:

Klimaat

Feestdagen

Aardewerk

Klimaat

Portugese Keuken