U bevindt zich hier: Startpagina » Portugal » Klimaat

Klimaat

Het vasteland van Portugal heeft een aangenaam mild klimaat. In het noorden zijn de winters koud en nat; maar het zuiden stijgt de temperatuur en neemt de neerslag af tot aan de Algarve, waar het zelden vriest. Landinwaarts krijgt het een landklimaat de overhand met warmere zomers en koudere winters dan aan de kust. Het noorden van Madeira is regenachtig, het zuiden warm en droog. Op de Azoren heerst een zacht klimaat met het hele jaar door regen en krachtige winden.Algarve

De Algarve heeft een mediterraan klimaat met milde winters en warme zomers. De gemiddelde dagtemperatuur is 16 graden in januari en februari en rond de 28 graden in juli en augustus. Het klimaat in de Algarve is wat droger dan elders in Portugal. Het zeewater in Faro is zo’n 20 graden in de zomer. Al met al, een fantastisch klimaat voor een heerlijke vakantie.

De Algarve heeft jaarlijks zo’n 3000 uren zon, daarmee is het gebied een van de zonnigste van Europa. Het warme, mediterrane weer voelt heerlijk aan door een frisse wind vanaf de Atlantische Oceaan en is door de lage luchtvochtigheid niet te benauwd. Het klimaat trekt het hele jaar door toeristen. In de zomer trekken strandliefhebbers massaal naar de Algarve, in de donkerdere maanden van het jaar komen Noord-Europeanen overwinteren. Het klimaat in de winter is mild, met een minimumtemperatuur van zo’n 7 graden.